Indické vízum

Získávání turistického víza do Indie je dost šílená věc, aspoň mi to tak přišlo. Trochu se to podobá hádance o slepici a vejci.

Turistická víza uděluje indická Ambasáda. Info se dá najít na http://www.india.cz/consular-information/general-information-for-visa-applicants/ . Ještě v roce 2012 jsem vyplňoval papírový formulář, ale nyní se žádost vyplňuje napůl on-line. Přibližný průběh:

  1. pokusíte se vyplnit on-line formulář, zešílíte u toho,
  2. zjistíte, že to vyplnit nemůžete bez zařízení spousty dalších věcí (letenka, fotka v jpg, reference)
  3. vytisknete formulář a odnesete ho na indickou ambasádu do Prahy (ne, nejde to poštou)
  4. po týdnu si vyzvednete vízum.

On-line formulář

Napřed se musí vyplnit příšerný on-line formulář na https://indianvisaonline.gov.in/visa/. Doporučuji vyplňovat v Internet Exploreru. Při vyplňování v Mozille nejde uložit a v Chrome nejde odeslat, pokud zapomenete zavřít modální okno, případně mi vyplněné údaje zmizely (vyzkoušeno). Doporučuji napřed aktualizovat Adobe Reader, protože výsledný formulář se musí tisknout z exploreřího pdf. Aplikace běží na https, ale nemá správně nastavené certifikáty, nebojte se toho. Při několikaminutové nečinnosti session kolabuje a je nutno začít vyplňovat od začátku. Jo a samozřejmě musíte umět docela dobře anglicky.

Protože formulář pravděpodobně nevyplníte napoprvé, vygeneruje vám systém číslo zvané Temporary Application ID. To je dobré si poznamenat, ale pamatujte, že funguje jedině tehdy, pokud formulář opustíte tlačítkem Temporary Exit.

1. strana:

Indian Mission: vyplňte CZECH-PRAGUE (v tu chvíli bacha na vyskakovací okna, nechte je zobrazit a hned je zavřete, jinak formulář nemusí jít uložit)

Visible identification marks: vyplňte NONE, pokud nemáte viditelné jizvy nebo tetování.

Tip: Czech se v rozbalovacích políčkách snadno vyplňuje najetím tabelátorem, stisknutím klávesy D a jednou šipkou nahoru (Czech je hned před Denmark, což je první D).

2. strana je snad v pohodě:

Ano, skutečně to chce údaje o otci a matce. Některé věci jsem hádal.

3. strana formuláře obsahuje některé záludnosti:

Typ víza je nejbezpečnější požadovat turistický, i když tam jedete pracovat. Více než 6 měsíců nevyplňujte, to by odmítli. Expected Date journey je jenom takový orientační údaj, ale měl by odpovídat údaji na letence. Mně to na ambasádě potom kontrolovali, takže při žádosti o vízum už je dobré mít koupenou letenku.

SAARC jsou země kolem Indie. Kdo tam nikde nebyl, zaškrtává No.

Reference jsou záludnost. Reference Name in India je potřeba vyplnit nějakým jménem a adresou. Najděte si třeba adresu nějakého hotelu ve městě, kam budete přilétat, a vyplňte ji tam. Nikdo by to neměl kontrolovat. Je to formalita. Byrokratický šiml řehtá.

Reference Name in CZECH úplná formalita není. Sem doporučuji vyplnit údaje nějaké blízké osoby pro případ, že se něco stane a bude potřeba někoho doma oficiálně kontaktovat.

PHOTO UPLOAD lze přeskočit, ale nevím, jestli bez uploadnutí obrázku bude žádost platná. Měla by to být pasová fotka ve formátu jpg, velikost do 300 kB. Dvě pasové fotografie je stejně nutno papírově přiložit k žádosti.

4. strana vyžaduje potvrzení a odeslání, což už jsem pokusně nedělal, protože by jim to spadlo do systému a mohl bych mít příště problémy. Každopádně závěrem by mělo být vytištění formuláře z PDF.

První cesta na ambasádu - podání žádosti

Žádost o vízum se musí na ambasádu donést osobně na konzulární oddělení. Ambasáda sídlí v Praze kousek od metra Hradčanská směrem na Letnou, adresa Milady Horákové 60/93. Je nutno dorazit mezi 9.30 a 12.00 a raději dříve, protože je tam "fronta". Ve frontě se sedí a za okénkem je nepříjemný konzulární úředník, který vysvětluje, co všechno nejde.

Na turistické vízum je potřeba s sebou mít:

  • vytištěný vyplněný formulář z webu, podepsaný
  • pas
  • dvě pasové fotografie 50x50 mm (ideálně tytéž, které jsou v on-line formuláři)
  • fotokopii pasu (těch si udělejte určitě víc)
  • výpis z účtu (podrobnosti zatím neznám, je to novinka 2015)
  • vytištěnou letenku
  • peníze v přesné částce (něco kolem tisícovky), neberou karty a nevracejí

Právě ta letenka může být docela problém, pokud ji ještě nemáte. Nevím, jestli vydávají turistické vízum bez letenky.

Podle toho, co má ambasáda na webu, žádosti o vízum nepřijímají poštou. Je tedy nutné do Prahy cestovat.

Vízum se vydává přibližně do týdne. Nejde to urychlit, ani za poplatek. Přišel jsem v pondělí a měl jsem letenku na sobotu. Přinutili mě přebookovat si letenku až na další úterý, jinak nebyli ochotni tu žádost přijmout.

Úředník žádost ověřuje a pokud něco nesedí, vyptává se. Je dost nekompromisní. Ten, se kterým jsem se domlouval na jaře 2012, mluvil pouze anglicky a náhodou též rusky, česky pochopitelně ani slovo. Při více jak dvouhodinovém čekání ve frontě jsem měl nepříjemnou možnost poslouchat, co všechno není možné zařídit, jak jsou lidem žádost odmítány kvůli formalitám nebo kvůli neschopnosti vysvětlit nějaké nesrovnalosti.

Na webu indianvisaonline.gov.in lze potom teoreticky průběh zpracování žádosti sledovat.

Druhá cesta na ambasádu - vyzvednutí

Na tomtéž místě se na ambasádě pasy s vízy vyzvedávají. Každý pracovní den od 16.00 do 17.00. Je nutné mít kopii pasu nebo občanku znějící na stejné jméno, jinak by to správně neměli vydat. Doporučuji si předem na ambasádu zavolat a ujistit se, že už tam to vízum je. Pas s vízem může teoreticky převzít jiná osoba, ale musí mít občanku majitele pasu nebo se musí nějak předem domluvit.

Stránky indie.rovnou.cz připravuje Yuhů, napište mi na janovsky@gmail.com